Een druif in je tuin staat prachtig, levert heerlijke vruchten op en biedt ook nog een aangename schaduw als hij over een pergola is geleid. Als je van plan bent een druif aan te planten, geven we graag enkele tips.
Geschikte plantplaats druiven
Een druivenplant is niet geschikt voor alle plaatsen in je tuin. Let op de volgende punten:
- Heb je een geschikte plaats: in de zon (zuid-zuidwest)?
- Voldoende ruimte voor de takken om door te groeien?
- Is de bodem geschikt? Kalkrijke kleiachtige bodem of humusrijke zandgrond zijn prima. Veengrond is eigenlijk te zuur.
- Voldoende diepte voordat het grondwater is bereikt? De druif heeft namelijk wel een beetje diepte nodig en houdt niet van natte voeten.
Keuze uit verschillende druivenrassen
Bepaal wat je met druiven wilt doen: lekker uit het vuistje eten of wijn van maken. Je kunt van alle druiven wijn maken, maar echt specifieke wijndruiven zijn niet geschikt als tafel-druif. Bij tuincentra vinden we tegenwoordig wel de Regent of de Triomphe d’Alsace, maar dat zijn wijndruiven (druifjes klein, schilletjes dik en stug). Bekende consumptie druivenrassen zijn:
- Rode druif: Glorie van Boskoop, Rondo, Muskat Blue
- Witte druif: Palatina, Fany, Birstaler Muskat, Solaris, Sirius
Plantgat en plantdiepte druiven
Plant in het voorjaar: ca. 15 cm vanaf de muur/schutting of 10 cm vanaf een pergolapaal. Zorg voor een ruim plantgat. Plant zoals de druivenplant in de pot zit. Heb je een druif op onderstam geënt en zonder pot, knip dan een stukje van de kale wortels af en plant zo diep dat de ent nog 5 à 10 cm boven de grond uitsteekt. Geef direct veel water, in de dagen erna nog een enkele keer. Daarna niet meer.
Eerst een dikke stam vormen
Bij het opkweken van uw druivenstok is het belangrijk dat de plant in de eerste paar jaar een stevige stam krijgt. Als je nieuwe plant al takjes heeft knip deze dan op één na weg. Het overgebleven takje knip je terug tot op de onderste drie knoppen (meestal 10 a 15 cm).
Knip nooit direct boven een knop af, maar altijd een paar centimeter erboven. Kan er nog vorst komen, bescherm het takje met een paar scheppen grond, wat oude bladeren of wat dennentakken. Als de tak lekker gaat groeien, zorg dan dat hij niet kan afbreken door de wind.
Samenvattend: steeds aanbinden aan latten of draden, of aan de pergolapaal. Knip alles weg op één tak na. Laat geen druiventrosjes zitten, want de plant is daar nog te jong voor. Toppen in augustus is nodig voor een goede afrijping van het hout.
Eerste wintersnoei
Na een groeiseizoen en het afvallen van de bladeren is in de winter tijd voor de snoei (januari). Bij een pergola snoeit u 1/3 van de tak weg. Bij het uitlopen in het voorjaar alleen de bovenste/sterkte door laten gaan en alle andere uitlopers afbreken. Voor een druif tegen een muur of schutting zoek je op de hoogte van de eerste zijtakken (=leggers) – op 70 à 100 cm hoogte drie knoppen. Knip enkele centimeters boven de bovenste knop af. Bedoeling is dat er twee takken zijwaarts kunnen gaan groeien en één naar boven. Bind de drie takken goed aan. Ook nu weer: geen trosjes laten zitten. Alle uitlopertjes/dieven afbreken. In augustus alle takken toppen.
Tweede wintersnoei
De volgende winter (januari) knip je de leggers terug tot hooguit 2/3 van de lengte. De tak naar boven knip je terug net als de vorige winter.
De stam van de pergoladruif heeft nu inmiddels de hoogte van het liggende deel bereikt. Net daaronder knip je hem enkele centimeters boven de twee beste knoppen af. Zo gaan er twee leggers groeien (naar links en naar rechts) die je in de volgende winter ook weer tot de helft of tweederde moet terug knippen.
Druiventrosjes groeien aan één jarig hout. Dus aan de takken die je als leggers hebt gekozen. Dat betekent dat je in de jaren erna steeds bij het snoeien de vruchttakken terug knipt tot op 2 knoppen (stiften).
Bemesten
Bemesten doet je bijvoorbeeld met de pakjes van Ecostyle (kalk en mest). Zie je bobbeltjes (van galmijten) op de bladeren, haal die blaadjes dan direct weg. Zie je schimmel verschijnen op je druif, spuit dan met zwavel dat verkrijgbaar is in tuincentra.
Zomersnoei is prima. Wees niet bang om in de zomer wat takken korter te knippen. Houd het bladerdak een beetje open zodat de wind er doorheen kan waaien en de trossen wat zon krijgen. Weet dat een tros 7 bladeren nodig heeft om rijp te kunnen worden. Haal steeds de dieven weg, op een enkele na aan de top.
We wensen je veel plezier met je druivenplant. Succes!