Druiven: Solaris

De Solaris is een druif die in de wat koelere wijnstreken de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Het gaat hier om een wit druivenras die nog maar relatief kort geleden ontstond. Op welke wijze de Solaris is ontstaan en waar je ‘m met name tegenkomt? Dat lees je in de volgende alinea’s. Daarna besteden we nog de nodige aandacht aan de teelt van deze druif en bespreken we wat je qua smaak van een Solaris-wijn kunt verwachten.

Solaris feature image 01

De ontstaanswijze van Solaris

In 1975 was het, dat de Solaris druif ontstond. De druif is het resultaat van het kruisen van de Merzling en de Geisenheim 6493. Daarmee kun je de Solaris zien als een verre achterneef van de bekende Riesling en de Pinot Gris. De kruising gebeurde onder leiding van de Duitse wetenschapper Norbert Becker in het Freiburg Weinbauinstitut in Freiburg im Breisgau (Duitsland).

Wine Illustration
Location icon

Waar wordt de Solaris druif zoal aangeplant?

Een van de hoofddoelen van Becker was om een of meerdere druivensoorten te ontwikkelen die goed kunnen gedijen in een betrekkelijk koel klimaat, waarvan ook in Beckers thuisland sprake is. Wat betreft de Solaris blijkt dat in ieder geval te zijn gelukt. Deze druif presteert goed in Duitsland en Nederland, en komt hier dan ook volop voor. Ook in onder meer België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Zweden is dit een veel gebruikte druivensoort.

Gunstige eigenschappen voor de teelt

De Solaris druif is relatief gevoelig voor verrotting. Dat is te wijten aan de zachte schil waarover deze druif beschikt. Maar dat is dan ook meteen het enige zwakke punt dat je bij de Solaris kunt aanwijzen. Verder staat de druif namelijk bekend als een krachtige groeier. Hij is bovendien resistent tegen schimmelziekten en het is een vroegrijpe soort, eentje die al vroeg in het seizoen volop over suikers beschikt. Er zijn ook nog eens weinig zuren in aanwezig. Stuk voor stuk zijn dit argumenten waarom de Solaris zich thuisvoelt in de noordelijke wijnstreken.

De vroege rijpheid van deze druiven leidt wel tot het advies om ze te beschermen tegen vraat van vooral wespen en vogels. Door de razendsnelle groei in het voorjaar kan het daarnaast nodig zijn om bij te snoeien en/of een slimme aanbindmethode toe te passen.

druif image 01

Zo smaakt een wijn van Solaris druiven

Wanneer je een wijn in handen hebt waar enkel Solaris druiven voor zijn gebruikt, dan is er waarschijnlijk sprake van een wijn met vrij neutrale aroma’s en licht fruitige smaaktonen. Er zijn vaak toetsen van bijvoorbeeld ananas, perzik, appel, hazelnoot, honing en bloemen in waarneembaar. Los daarvan geeft een typische Solaris wijn een milde frisheid met lichte zuren. Dit alles maakt dit soort wijnen multifunctioneel inzetbaar. Een dergelijke wijn kan bijvoorbeeld prima als dessertwijn worden toepast, maar past ook uitstekend bij onder meer gerechten waarin vis, kip of varkensvlees dominant aanwezig zijn.

Solaris feature image 02

Meer druiven

Pinot Noir

De pinot noir is een blauwe druivensoort. Dit is een van de oudste druivenrassen.

Rondo

De Rondo is een blauw druivenras. Deze druiven zijn geschikt om wijn...

Johanniter

Zoals meerdere hybride druivensoorten zag de Johanniter het levenslicht in het...