De Rondo is een blauw druivenras. Deze druiven zijn geschikt om wijn van te maken, maar ze zijn ook erg geliefd als tafeldruif. Hieronder lees je eerst meer over de herkomst van deze nog betrekkelijk nieuwe druif. Daarna verstrekken we een aantal nuttige tips om de groei, bloei en oogst van Rondo-druiven tot een goed einde te brengen. En tenslotte vind je hier meer informatie over (Nederlandse) wijnen die deels of geheel van Rondo-druiven zijn gemaakt.
Het druivenras Rondo is ontstaan door de druiven St. Laurent en Zarya Severa met elkaar te kruisen. In 1964 werd dit hybride ras vervolgens verder ontwikkeld op het wijnbouwproefstation Forschungsanstalt Geisenheim in het Duitse Geisenheim.
Rondo-druiven hebben, mede dankzij de los vormende druiven, een vrij goede resistentie tegen onder meer schimmelziekten en wisselende weersomstandigheden. Mede daardoor doet deze druif het goed in landen als Nederland. Tijdens de groei- en bloeifase is echter toch vrij veel onderhoud gevraagd. Lees verder om daar het fijne van te weten.
Een bijzondere eigenschap van de Rondo is dat de stok al vroeg in de lente uitloopt. Het groeien verloopt vaak wat onstuimig. Daardoor is nauwgezette begeleiding noodzakelijk. De vruchten rijpen relatief snel, namelijk al vanaf pakweg halverwege september. Vervolgens geldt dat hoe later je de trossen oogst, hoe hoger het suikergehalte van de druiven zal zijn.
In potentie kan de Rondo grote opbrengsten genereren. Die opbrengst is echter wel mede afhankelijk van in hoeverre je de extra topjes van de plant aanpakt. Daar heeft deze plant er namelijk nogal veel van. Aan te raden is deze extra topjes, die je kunt zien als secundaire zijtakjes, dagelijks te ‘dieven’, oftewel met de hand weg te halen. Ze kosten de plant namelijk veel energie; energie die de plant natuurlijk beter kan besteden aan het laten groeien en gezond houden van de druiven.
Wijnen die voornamelijk of zelfs geheel van Rondo-druiven zijn gemaakt, hebben doorgaans een mooie, donkerrode kleur met een ronduit fruitige uitstraling. Er zijn duidelijke tannines in waar te nemen, net als aroma’s die doen denken aan de smaak van kersen, bessen, pruimen en druiven. Bij vlagen merk je er ook rook- en bloemachtige tonen in.
Er bestaan enkele goede Rondo-wijnen van Nederlandse bodem. Voor sommige daarvan is louter de Rondo-druif gebruikt, terwijl andere wijnen het resultaat zijn van een mix van verschillende druivensoorten. Er zitten ook roséwijnen bij. Als je een echte liefhebber bent, zoek dan naar een fles uit het oogstjaar 2018. Volgens kenners was dat een van de beste oogstjaren uit de recente geschiedenis.
Al bij al levert de Rondo meestal relatief toegankelijke wijnen op met lichte en soepele smaken. Dit zijn dikwijls dan ook wijnen die goed te combineren zijn met mild smakende gerechten of hapjes. Denk daarbij aan onder andere vis- en vleesgerechten, vegetarische maaltijden en milde kazen.
Onderdeel van Seo²