Druiven: Souvignier Gris

De Souvignier Gris is een rode druif met een nog niet al te lange geschiedenis. Deze druif kan als tafeldruif gegeten worden, al is deze daar gezien de zeer compacte trossen niet overdreven geschikt voor. Des te geschikter is de Souvignier Gris  voor de wijnproductie. We hebben het hier namelijk over een druif die wel tegen een stootje kan. In de alinea over het kweken van deze druif vertellen we daar meer over. Natuurlijk besteden we in dit artikel ook aandacht aan de smaak die deze hybride druif meegeeft aan wijn. Eerst verstrekken we evenwel wat informatie over de herkomst en de belangrijkste kenmerken van de Souvignier Gris.

Souvignier Gris feature image 01

Herkomst en vitale kenmerken

Zoals gezegd is de Souvignier Gris een nog betrekkelijk jonge druif. Deze druif is het resultaat van het kruisen van de bekende blauwe druif Cabernet Sauvignon en de wat minder bekende witte druif Bronner, die afkomstig is uit Duitsland. Laatstgenoemde is van zichzelf eveneens een hybride druif. De geboorte van Souvignier Gris vond plaats in 1983 in het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg in Duitsland

Het resultaat van deze kruising is een unieke druif die tijdens de groeifase een prachtige roze kleur aanneemt. Later in het proces verandert de kleur meestal richting paars. Tenslotte levert deze druif uiteindelijk, dankzij de kortdurende fermentatie van de schillen, een witte wijn op.

Wine Illustration
Location icon

Waar wordt de Souvignier Gris zoal gekweekt en waarom?

Met name in Noord-Europese landen wordt de Souvignier Gris veelvuldig aangeplant. Hiermee bedoelen we vooral Nederland en Duitsland, maar ook in Oostenrijk en het noorden van Italië kom je ze tegen. Deze gebieden zijn ideaal, want de Souvignier Gris is bij uitstek bestand tegen de wispelturige en bij vlagen koude en natte weersomstandigheden die hier heersen. De druiven hebben daarnaast een redelijk tot goede resistentie tegen Botrytis en echte en valse meeldauw.

Verder is dit een druif die relatief vroeg in het seizoen uitloopt en bloeit. Rond half oktober breekt doorgaans het moment aan om te gaan oogsten. Hoe langer je met het oogsten wacht, des te hoger wordt later het suikergehalte in de wijn. Gezien de hoge productiviteit van de Souvignier Gris zou je kunnen rekenen op een grote oogst. Wel is dit een plant met hangende takken. Tijdens de groei kan het dan ook nodig zijn deze op te binden.

De smaak van wijn van Souvignier Gris druiven

Wanneer je een wijn in handen hebt die geheel of goeddeels is gemaakt van Souvignier Gris druiven, dan heb je enerzijds een krachtige wijn, iets dat te danken is aan de Cabernet Sauvignon als ‘voorouder’. Tegelijkertijd zal je wijn een frisse afdronk en duidelijk merkbare zuren hebben. Dat komt dan weer door de invloed van de witte Bronner druif. Het frisse en fruitige doet denken aan de smaak van citrusvruchten. Er is in Souvignier Gris wijnen ook regelmatig een aroma van amandelen te bespeuren.

druif image 01

Meer druiven

Pinot Noir

De pinot noir is een blauwe druivensoort. Dit is een van de oudste druivenrassen.

Rondo

De Rondo is een blauw druivenras. Deze druiven zijn geschikt om wijn...

Solaris

De Solaris is een druif die in de wat koelere wijnstreken de laatste jaren steeds vaker voorkomt.