Grape home page 01

Wanneer drink je welke drank?

Samenvatting Artikel

Ga je een etentje organiseren voor vrienden, familie of je zakenrelaties? Ontdek dan wanneer je welke drank serveert. Een bijpassend drankje versterkt de smaak van je gerechten én laat zien dat je je best hebt gedaan op het menu. Zo maak je ongetwijfeld een goede indruk op je gasten. Hieronder vind je een aantal tips over wanneer je welke drank drinkt!

 

Wijn

 

Wijn wordt vaak geserveerd tijdens etentjes. Kies voor een smaak die goed past bij het gerecht. Zo smaakt rood heerlijk bij stevige gerechten zoals wild en vlees. Bij frisse gerechten drink je liever een witte wijn. Serveer een zoete witte wijn bij vis, kip of een (zoet) dessert. Rosé past goed bij kruidige gerechten. Champagne drink je bij oesters, zalm, carpaccio, frisse salades of (niet al te zoete) desserts. Serveer gerust verschillende soorten wijn bij de verschillende gangen. Door hier mee te spelen, versterk je het effect van elke gang.

 

Bier

 

Een leuk alternatief voor wijn is bier. Kies voor een (speciaal)biertje geserveerd in een mooi glas én zoek naar een gerecht die goed past bij de smaak. In principe geldt dat je bij een licht gerecht een licht biertje drinkt. De donkere en zwaardere biertjes combineer je met een stevig gerecht. Een Corona smaakt bijvoorbeeld lekker bij salades, kip of vis. Bij gegrild vlees of een pittig gerecht serveer je donker biertje zoals een Guinness of La Trappe Trappist.

 

Cocktails

 

Wil je je gasten verrassen? Serveer dan cocktails. Er zijn ontzettend veel verschillende cocktails die relatief makkelijk te bereiden zijn én bij veel mensen in de smaak vallen. Denk hierbij aan een Mojito of een Gin Tonic als aperitief. Gin Tonic of een Cosmopolitan smaken overigens ook heerlijk bij vis. Bij het dessert serveer je een Espresso Martini of een Margarita. Zorg ervoor dat de smaak een goede match vormt met het toetje. Uiteraard kun je ook alcoholvrije cocktails (mocktails) maken. 

 

Tip: serveer liever niet te veel alcohol

 

Hoewel een drankje op zijn tijd geen kwaad kan, is het belangrijk om niet te veel en te vaak te drinken. Drink met mate! Wissel alcohol af met niet-alcoholische drankjes en zet een grote kan met water op tafel. Kies eventueel voor water met munt en limoen of voor bruisend water als je je water een feestelijke touch wilt geven. Zo kan iedereen zorgeloos genieten van het etentje.

Energieboost met vitamines: zo houd je je energieniveau op peil

De rol van lokale overheid en burgerparticipatie in best