Grape home page 01

Welke Nederlandse wijnen passen bij welk gerecht?

Welke Nederlandse wijnen passen bij welk gerecht feature image 01

Samenvatting Artikel

Nederlandse wijnen winnen steeds meer aan populariteit. De afgelopen jaren heeft de Nederlandse wijnbouw zich ontwikkeld tot een serieus vakgebied, met gepassioneerde wijnmakers die hoogwaardige wijnen produceren. Maar welke Nederlandse wijnen passen bij welk gerecht? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende wijnregio’s in Nederland en ontdek jij welke wijnen goed samengaan met diverse gerechten.

Nederlandse wijnbouw

Hoewel Nederland geen klassiek wijnland is, heeft het een lange geschiedenis van wijnbouw. De Romeinen introduceerden de wijnbouw in Nederland, maar na de middeleeuwen verdween deze grotendeels. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw begon de Nederlandse wijnbouw weer op te bloeien. Tegenwoordig zijn er zo’n 200 wijngaarden in Nederland, verspreid over het hele land, van Limburg tot Groningen.
Nederlandse wijnen worden voornamelijk gemaakt van witte druivenrassen zoals Johanniter, Solaris, Souvignier Gris en Pinot Gris, en blauwe druivenrassen zoals Regent en Pinotin. Door het koele klimaat in Nederland hebben de wijnen vaak een frisse, fruitige stijl met een levendige zuurgraad.

Witte wijn: Johanniter

De Johanniter is een populair druivenras in Nederland en wordt gebruikt voor het maken van zowel stille wijnen als mousserende wijnen. Deze witte wijn heeft een frisse en fruitige smaak met tonen van citrus, groene appel en bloemen. Johanniter-wijnen passen goed bij gerechten met vis, schaal- en schelpdieren, salades en lichte kazen. Probeer bijvoorbeeld een Johanniter bij een gerecht met gegrilde vis en groene asperges voor een mooie combinatie van frisheid en zachtheid.

Mousserende wijn: Chardonnay

Hoewel Chardonnay een internationaal bekend druivenras is, wordt het ook in Nederland verbouwd en gebruikt voor het maken van mousserende wijnen. Nederlandse Chardonnay-mousserende wijnen hebben een elegante en frisse stijl, met tonen van rijp fruit, citrus en toast. Ze zijn ideaal als aperitief en passen goed bij feestelijke gerechten zoals oesters, zalm en kreeft. Een glas Nederlandse Chardonnay-mousserende wijn is een uitstekende keuze om een bijzondere gelegenheid te vieren.

Rosé wijn: Regent

Regent is een blauw druivenras dat veel voorkomt in Nederlandse wijnen, voornamelijk als rosé wijn. Nederlandse Regent-rosé wijnen hebben een fruitige en sappige smaak, met aroma’s van rood fruit zoals aardbei en framboos. Regent-rosé past goed bij lichte gerechten zoals salades, gegrilde groenten, kip en wit vlees. Het is een veelzijdige wijn die zowel bij zomerse gerechten als bij een gezellige barbecue past. Probeer een glas Regent-rosé bij een frisse salade met gegrilde kip en verse groenten voor een heerlijke combinatie van fruitigheid en hartigheid.

Rode wijn: Pinot Noir

Pinot Noir is een bekend blauw druivenras dat wereldwijd wordt verbouwd, en ook in Nederland zijn er enkele wijnmakers die er rode wijnen van maken. Nederlandse Pinot Noir-wijnen hebben meestal een lichte tot medium body, met aroma’s van rood fruit, aardbei en kruiden. Ze passen goed bij gerechten met gevogelte, lamsvlees en paddenstoelen. Probeer een glas Nederlandse Pinot Noir bij een gerecht van gegrilde kipfilet met een saus van wilde paddenstoelen voor een mooie harmonie tussen de delicate smaken van de wijn en het vlees.

Zoete wijn: Riesling

Riesling is een druivenras dat bekend staat om zijn zoete wijnen, en ook in Nederland wordt er zoete Riesling geproduceerd. Nederlandse Rieslingwijnen hebben een rijke en intense zoetheid, met aroma’s van gedroogd fruit, honing en bloemen. Ze passen goed bij desserts met fruit, kaasplankjes en foie gras. Probeer een glas zoete Nederlandse Riesling bij een dessert van peren tarte tatin met een bolletje vanille-ijs voor een heerlijke zoete en frisse combinatie.

Hoewel Nederlandse wijnen nog steeds een relatief klein aandeel hebben op de internationale wijnmarkt, zijn ze zeker het ontdekken waard. De kwaliteit van Nederlandse wijnen is de afgelopen jaren sterk verbeterd en er zijn prachtige wijnen verkrijgbaar die goed passen bij diverse gerechten. Van frisse witte wijnen zoals Johanniter bij visgerechten, tot elegante mousserende wijnen zoals Chardonnay als aperitief, tot fruitige rosé wijnen zoals Regent bij zomerse gerechten, tot delicate rode wijnen zoals Pinot Noir bij gevogelte en tot zoete wijnen zoals Riesling bij desserts. Nederlandse wijnen bieden een interessante en smaakvolle toevoeging aan de wereldwijncultuur en zijn zeker het proeven waard.

Als je op zoek bent naar mooie wijnen om te combineren met gerechten, vergeet dan niet om ook de Nederlandse wijnen in overweging te nemen. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek de unieke smaakprofielen van Nederlandse wijnen. Proost!

Zoete wijnen: Hoe worden ze gemaakt en waar passen ze bij?

Wijnproeverijen bij Nederlandse wijnboeren

Kom meer te weten over een opkomende trend in Nederland. Namelijk: wijnproeverijen bij Nederlandse wijnboeren.