Grape home page 01

Zoete wijnen: Hoe worden ze gemaakt en waar passen ze bij?

Samenvatting Artikel

Zoete wijnen zijn een ware traktatie voor de fijnproevers onder ons. Met hun intense smaak en rijke aroma’s zijn ze perfect voor speciale gelegenheden of om gewoonweg van te genieten na een lange dag. In dit artikel zullen we kijken naar hoe zoete wijnen worden gemaakt en welke gerechten ze het beste kunnen begeleiden. Daarnaast zullen we ook twee bekende zoete wijnen bespreken: Chateau d’Yquem en Bestofwines.

Hoe worden zoete wijnen gemaakt?

Het proces van het maken van zoete wijnen verschilt aanzienlijk van dat van droge wijnen. Het draait allemaal om het behouden van de natuurlijke suikers in de druiven, waardoor de wijn zijn zoete smaak krijgt. Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om dit te bereiken, maar de meest voorkomende zijn late oogst, edele rotting en stoppen van de fermentatie.

Late oogst is een techniek waarbij de druiven pas worden geoogst wanneer ze overrijp zijn. Op dit punt hebben de druiven een hoger suikergehalte, wat resulteert in een zoetere wijn. Deze methode wordt vaak gebruikt bij het maken van dessertwijnen zoals Sauternes en Tokaji.

Edele rotting is een proces waarbij de druiven worden aangetast door de schimmel ‘Botrytis cinerea’. Deze schimmel zorgt ervoor dat het water in de druif verdampt, waardoor het suikergehalte geconcentreerd wordt. Hierdoor krijgt de wijn een complexe zoetheid en een uniek smaakprofiel. Chateau d’Yquem, een van de bekendste zoete wijnen ter wereld, wordt op deze manier geproduceerd.

Het stoppen van de fermentatie is een methode waarbij de fermentatie wordt gestopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. Dit kan worden bereikt door het toevoegen van alcohol, waardoor de gistcellen worden gedood en het fermentatieproces stopt. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij het maken van versterkte wijnen zoals Port en Sherry. Als je een een high end zoete wijn wilt proberen, neem dan een kijkje bij Best-of-wines, hier vind je een groot assortiment aan verschillende high end wijnen. 

Château d’Yquem

Chateau d’Yquem is een maker van de meest prestigieuze zoete wijnen ter wereld. Het chateau, gelegen in de Sauternes regio in Bordeaux, staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit en lange bewaarpotentieel. De wijn wordt gemaakt van de druivenrassen Sémillon en Sauvignon Blanc, die worden aangetast door edele rotting. Chateau d’Yquem heeft een complexe smaak met tonen van honing, abrikoos en botrytis. Het is een perfecte keuze voor speciale gelegenheden en kan goed samengaan met foie gras, blauwe kaas en desserts.

Welke gerechten passen goed bij zoete wijnen?

Zoete wijnen zijn veelzijdig en kunnen goed samengaan met verschillende gerechten. Hun zoetigheid kan een mooie balans creëren met pittige, zoute of vette smaken. Hier zijn enkele suggesties:

  • Foie gras: Een klassieke combinatie is zoete wijn met foie gras. De rijke, vettige smaak van de foie gras wordt perfect aangevuld door de zoetheid van de wijn. Chateau d’Yquem is een uitstekende keuze om te serveren bij deze delicatesse.
  • Blauwe kaas: De zoute en scherpe smaak van blauwe kaas kan goed samengaan met zoete wijnen. Probeer eens een glas port of een zoete Riesling te combineren met een stukje blauwe kaas voor een smaakexplosie.
  • Desserts: Natuurlijk kunnen zoete wijnen ook perfect worden geserveerd bij desserts. Van fruitige sorbets tot romige crème brûlée, er is altijd wel een zoete wijn die bij het dessert past. Probeer bijvoorbeeld een zoete Muscat bij een fruitige taart.


Wijnproeverijen bij Nederlandse wijnboeren

Kom meer te weten over een opkomende trend in Nederland. Namelijk: wijnproeverijen bij Nederlandse wijnboeren.

Wijngaarden in Nederland

Kom meer te weten over de geschiedenis, de huidige situatie en belangrijke wijngaarden in Nederland. Hoe? Ontdek het in dit artikel.