Grape home page 01

Wijngaard aanleggen

Vineyard feature image 01

Samenvatting Artikel

Als je een wijngaard wilt gaan aanleggen dan sta je voor een heleboel keuzes. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een commerciële wijngaard wilt beginnen of dat het om een hobby wijngaard gaat. Dan moet er worden gekeken naar een goede locatie. Let hier op de volgende punten: grondsoort, beschutting, grootte, bereikbaarheid, de omgeving (wat grenst er aan het terrein).

Als je de juiste locatie hebt gevonden is het zaak om de juiste druivenrassen te kiezen voor deze locatie. Meteen je eerste jaar oogsten? Helaas niet: realiseer je dat een druif zeker drie jaar nodig heeft voordat je de eerste trossen kunt oogsten. En je plant hem in principe voor de komende 25 of 30 jaar. Alle reden om eerst goed na te denken voordat de eerste spa de grond in gaat.

Werkzaamheden wijngaard

  • Over het algemeen loopt het wijngaardseizoen van januari tot ergens in september of oktober wanneer de oogst plaatsvindt en het werk in de wijnmakerij begint. En weer of geen weer, door het seizoen heen moet er van alles gebeuren.

Januari, februari of maart

  • Wintersnoei en onderhoudswerk aan palen, draden en andere bevestigingen. Ook moet het snoeihout versnipperd of afgevoerd worden. En vergeet ook een eventuele bemesting niet.

Maart

  • Aanbinden van de takken die je bij de snoei hebt laten staan.

April, mei

  • Wegbreken van het teveel aan uitlopers om zo alle energie te richten op de beste vruchttakken.

Juni, juli

  • De opgroeiende vruchttakken moeten steeds tussen de draden gebracht worden en eventueel aangebonden. De hele zomer door is er werk aan de winkel.
  • De bladwand moet voldoende open gehouden worden om schimmels tegen te gaan. Bij snelgroeiende rassen (en vruchtbare grond) is dat veel werk.
  • De onderste bladeren weghalen is vaak nodig om de trossen meer zon te geven en sneller te laten drogen na regen.

Tussen dit alles door kan het nodig zijn om iets tegen de meeldauw te doen, bijvoorbeeld door met zwavel te spuiten. Een en ander natuurlijk afhankelijk van de schimmelresistentie van de gekozen druivenrassen en hoe biologisch je wilt werken.

Eind juli of begin augustus

Beginnen de druiven te rijpen. Dat betekent dat je netten op moet gaan hangen. Dit kan over de hele wijngaard of alleen langs de rijen. Doe je dit niet, dan vallen je mooie trossen ten prooi aan de vogels.

En tenslotte is het belangrijk met metingen te volgen hoe het suikergehalte in de druiven zich ontwikkelt en zo te bepalen wanneer er het beste geoogst kan worden. Het absolute hoogtepunt in het werk van een wijngaardenier.

Ben je benieuwd naar meer tips over druiven in eigen tuin? Lees dan snel verder.

Zoete wijnen: Hoe worden ze gemaakt en waar passen ze bij?

Wijnproeverijen bij Nederlandse wijnboeren

Kom meer te weten over een opkomende trend in Nederland. Namelijk: wijnproeverijen bij Nederlandse wijnboeren.